Aloitan nyt tällaisella kirjalla. Ei, en ole sellainen Jacobin vatsalihaksia ihqttava Twilight-fani, vaan tykkään kirjoista enemmän kuin elokuvista. Älkää heti tuomitko, jookos?

...

Twilight-sarjan kolmannessa osassa Bellan niin malttamattomana odottama kuolemattoman elämä alkaa näyttää karuja puoliaan: Seattleen on kotiutunut ryhmä verenhimoisia vastasyntyneitä vampyyreja, ja kaupungin murhatilastot hipovat pilviä. Samaan aikaan Victoria jatkaa epätoivoisia yrityksiään löytää aukko Culleneiden ja ihmissusien muodostamasta suojamuurista. Kun Bellan huoneesta löytyy vielä vieraan vampyyrin haju, alkaa tilanne tuntua mahdottomalta: hyökätäänkö Bellaa vastaan joka puolelta?

Lukion loppu lähestyy, ja samalla myös Bellan muuttuminen kuolemattomaksi. Päivämäärä on päätetty, mutta sekä Bellalla että Edwardilla on omat ehtonsa vampyyriksi muuttumiselle, ja koska kumpikaan ei anna periksi, on löydettävä jonkinlainen kompromissi.

Bella joutuu valinnan eteen: hän ei pysty elämään ilman Edwardia, mutta toisaalta Jacobistakin erossa oleminen sattuu.

...

Jostain syystä tuon juonitiivistelmän kirjoittaminen oli tosi hankalaa, ja lopputulos jotenkin aiheuttaa myötähäpeää; ehkä siksi, että näin lyhyesti sanottuna juoni kuulostaa ihan sietämättömältä teiniangstipläjäykseltä ja voi-ei-en-osaa-valita-rakastan-heitä-kumpaakin -hötöltä. Ehkä kaikki lukemani twilightinmollausjutut alkavat vaikuttaa alitajuntaani? Oli miten oli, Epäilys ei kuitenkaan ole pelkkää höttöä alusta loppuun, vaan ihan lukemisen arvoinen kirja.

Tämä oli muistaakseni toinen kerta, kun luin Epäilyksen suomeksi. Englanniksi lukemisista tulee sitten toiset kaksi kertaa, ja täytyy sanoa, että jos taito riittää, niin suosittelen ehdottomasti lukemaan mieluummin tuolla alkuperäiskielellä. Suomennos meni - varsinkin kirjan alussa - välillä täysin päin mäntyä: löytyy tönkköä suomea, omituisia sanankäänteitä ja jopa selkeitä asiavirheitä. Kirjan alkupuolella mielessä pyörikin miltei jatkuvasti "miten tuokin on noin käännetty" ja "minä olisin kyllä tehnyt näin ja näin". Loppua kohden suomennos onneksi paranee, eikä siihen kiinnitä enää huomiota. Muutenkin Twilight-sarja toimii mielestäni paremmin englanniksi.

Juoneltaan Epäilys on oikeastaan kuin välikappale ennen viimeistä osaa, mutta toimii ihan hyvin sellaisena. Voisin sanoa pitäväni vähän enemmän Epäilyksestä kuin Uusikuusta.

Keksisinköhän tähän jotain fiksua lopetukseksi? Ehkä en. Lukekaa Eclipse, älkää välttämättä Epäilystä.