Meggien perhe on edelleen kirjan sisällä Mustemaailmassa. Kirjan alkuperäinen kirjoittaja Fenoglio ei enää kirjoita, vaan uskoo menettäneensä taitonsa ikiajoiksi. Kirjoittajan valtaa käyttää nyt Orfeus, joka pystyy sekä kirjoittamaan että lukemaan kaiken todeksi. Orfeuksella onkin enemmän valtaa kuin hän aluksi ymmärtääkään; hän voi päästä kenen tahansa suosioon lukemalla oikeat asiat, ja hän pystyy muuttamaan tarinaa oman mielensä mukaan.

Kuolematon Käärmekallo hallitsee nyt Mustemaailmaa ja varjelee visusti kirjaa, joka mahdollistaa hänen ikuisen elämänsä. Kirja on kuitenkin huonossa kunnossa ja sen tila pahenee päivä päivältä - ja samalla myös Käärmekallon itsensä. Hän haluaakin Mon sitovan hänelle uuden kirjan. Molla on kuitenkin muita suunnitelmia: hänen pitäisi päästä kirjoittamaan Käärmekallon kirjaan ne kolme sanaa, jotka kumoavat kuolemattomuuden ja tappavat kuninkaan.

Mo on tienristeyksessä: toisaalla hän on Fenoglion luoma sankarillinen rosvo Närri, toisaalla taas Meggien ja vielä syntymättömän lapsen isä ja kirjansitoja. Näyttää siltä, että Närri on ottamassa hänestä ylivallan, mutta kumpi Mo lopulta kirjoittaa tarinan loppuun?

~ ~ ~

Odotin innolla Mustemaailman ilmestymistä, sillä kaksi ensimmäistä osaa ovat eräitä parhaista lukemistani fantasiakirjoista. Kolmas osa kuitenkin antoi odottaa itseään melkoisen kauan, ja kun se lopulta saapui, en enää muistanut edellisten osien tapahtumia kunnolla. Minulla ei ollut kärsivällisyyttä lukea niitä uudelleen, joten kävin kirjaan käsiksi hatarin pohjatiedoin. En muistanut kunnolla edes, kuka on Basta, saatika sitten näitä Mustemaailman lukuisia hallitsijoita. Mutta vaikka alku oli paikoin hieman hepreaa, sain kuitenkin juonesta kiinni jossain puolivälin paikkeilla ja ymmärsin lopun täysin. Melkein.

Cornelia Funke on mestari omaperäisen tarinan ja hienojen hahmojen luomisessa, ei voi muuta sanoa. Mustesydän-trilogian lisäksi esimerkiksi Rosvoruhtinas on aivan loistava kirja. Suosittelen lämpimästi tutustumista Funken tuotantoon.

En saa tämän enempää tekstiä aikaiseksi. Arvostelupuoli näyttää jäävän vähän vähäiseksi tässä blogissa, mutta toisaalta tämä on lähinnä sitä varten, että saisin johonkin ylös mielipiteeni lukemistani kirjoista.

Mutta juu... Hyvää joulua. :D